Fish ‘n’ chips

Fish and chips er en national skat i England og der er ingen benægtelse af deres popularitet. På stort set hvert hjørne i de engelske byer finder du enten en butik, restaurant eller en pub, der serverer den lækre og syndige ret.

Traditionelt set stænkes fisken med lidt eddike efter tilberedningen og serveres med fritterne og en ærtepuré, men jeg har i denne opskrift valgt at undlade eddiken og i stedet servere den med fritter af både bagekartofler og sødekartofler samt en sauce tartare.

2 personer

45 minutter + 1 timer til iblødsætning

Ingredienser:


Fritter:

2 bagekartofler

1 stor sødekartoffel

3 spsk olivenolie

1 spsk flagesalt

Sauce tartare:

100 g mayonnaise (vælg her en af god kvalitet)

2 spsk skyr eller yoghurt naturel

1 spsk finthakket kapers

2 stk finthakkede cornichoner

1 spsk finthakket løg

1 tsk dijonsennep

1 spsk hakkede krydderurter (persille, purløg, koriander)

salt og peber

Fisk og øl dej:

200 g torskefilet, lyssej eller kuller

2 1/2 dl øl

200 g hvedemel

1 tsk bagepulver

lidt salt og frisk kværnet peber

1 liter solsikke eller rapsolie

flagesalt

Fremgangsmåde:


Fritter:

Skræl kartoflerne, skær dem i stænger og lig dem i en skål med koldt vand i minimum 1 time, for at vande stivelsen ud.

Imens du venter på kartoflerne kan du forberede sauce tartare og øldej til fisken, som også skal stå i cirka 30 min inden fisken kommes i.

Tør kartoflerne helt tørre for vand i et viskestykke og kom dem i en pose med olivenolie og salt. Ryst posen godt og hæld kartoflerne ud på en bageplade. Det er vigtigt at kartoffelstavene ikke rører for meget ved hinanden, da de ellers ikke bliver sprøde.

Bag fritterne i ovnen i ca 30 min ved 225 grader varmluft.

Øldej:

Mel, bagepulver, salt og peber blandes i en stor skål.

Langsomt piskes øllet i, indtil du har en lidt tyk flydende dej. Lad dejen hvile i cirka 30 minutter.

Olien varmes op i friture eller gryde.

Fisken skæres ud i passende stykker og dyppes i øldejen, inden de forsigtigt friteres i den varme olie. Fisken skal have cirka 2 minutter på hver side, til dejen er gylden hele vejen rundt.

Fisken tages op og dryppe af på et stykke køkkenrulle. Drys rundhåndet med flagesalt.

 

Sauce tartare:

Rør mayonnaise og skyr sammen. Tilsæt de hakkede kapers, cornichoner, løg og krydderurter.

Smag til med sennep, salt og peber.

Stil på køl indtil servering.